Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Juridisch Nieuws

  "Ik lees dit niet, want ik ben geen onderneming."  Zeker van? Haal aub de begrippen "handelaar" en "onderneming" niet door elkaar.

  Sinds de wet van 15 april 2018 bestaat het begrip "handelaar" niet meer en spreekt men nog enkel van "ondernemingen."  Nu, een VZW (uw sportclub of een ziekenhuis), een architectenbureau, een dokterspraktijk,... was vroeger zeker geen handelaar, maar is nu wel een onderneming. 

  Dit heeft een enorm gevolg voor hoe "een bewijs geleverd" kan worden. Als een onderneming iets wil bewijzen tegen een andere onderneming of als een consument iets wil bewijzen tegen een onderneming, dan is het bewijs "vrij."  Wat wil dat zeggen? Heel eenvoudig: alle middelen zijn goed om het bewijs te leveren. Een sms, een mail, een getuige,... Allemaal ok. 

  Is het bewijs dan soms "niet vrij?" Inderdaad! Als een onderneming iets wil bewijzen tegen een consument, dan gelden er totaal andere regels. Zo moet er bijvoorbeeld voor elk contract boven de 375 euro (binnenkort 3.500 euro) een "geschrift" opgesteld worden "in zoveel exemplaren als er partijen zijn." Dat machtige zinnetje staat daar niet zomaar!

  Als onderneming heeft u er dus alle belang bij om dringend na te gaan hoe u daarmee om zal gaan.  Voor wie vroeger handelaar was, wijzigt er misschien niet zoveel, maar voor de kersverse onderneming (ziekenhuis, architect, arts, boekhouder, ...) is dat een heel nieuwe context.

  Eens te meer zijn helder opgestelde contracten met uw cliënten van het grootste belang. Defenis heeft daar een jarenlange ervaring in. Neem vandaag nog contact met ons op via legal@defensis.be voor een verkennend gesprek.